Heemsteder BTU-airconditioning

airco Heemstede

Geluidsabsorberende omkasting airco / warmtepomp

BTU-airconditioning is leverancier van geluidsabsorberende omkastingen voor uw aircondtioning. BTU-airconditioning leverd het merk MERFORD omkastingen voor airconditioning. Hierdoor is een geluidsreductie haalbaar van 9 tot 15 dB(A). Wij adviseren u graag voor de juiste keuze van de omkasting.

geluidsabsorberende omkasting airco, BTU-airconditioning
airco geluidseisen buitenunit, BTU-airconditioning

Duurzaam verwarmen met een airco

De woning verwarmen met een airco, ja dat kan! Tegenwoordig kunnen de meeste airco's naast koelen ook verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en heeft u minder last van de stijgende gasprijzen. www.btu-airconditioning.nl

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Airco's werken net als een warmtepomp. Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Om te koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten. Bij verwarmen werkt dit andersom. Dan wordt er door het buitendeel warmte uit de buitenlucht ontrokken. Dit wordt vervolgens naar het binnendeel vervoerd die er vervolgens voor zorgt dat de warme lucht verspreidt wordt in de ruimte. Dit kan zelfs bij koude buitentemperaturen. De installatie gebruikt dus de warmte uit de omgevingslucht om de woning mee te verwarmen. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar duurzame energie. Dit maakt het een milieuvriendelijk apparaat

Verwarmen met airco goedkoper dan gas

Een airco verwarmt uw huis goedkoper dan uw cv-ketel, vooral nu met de stijgende gasprijzen. Door uw huis (deels) te verwarmen met een airco verbruikt u minder gas. Hoeveel u kunt besparen op gas hangt af van meerdere factoren, zoals de COP waarde, de prijs voor gas en elektra, het type airco en het vermogen van de airco. BTU-airconditioning.nl kan u hierin adviseren.

Comfort verwarmen met een airco

Bij het verwarmen met radiatoren wordt de lucht in de ruimte verwarmd. Koude lucht, van bijvoorbeeld de ramen, stroomt langs de radiator en wordt hierdoor opgewarmd. De opgewarmde lucht stijgt omhoog en verspreidt zich door de ruimte.

Bij het verwarmen met een airco werkt dit echter anders. Een airco ‘blaast’ middels een ventilator geforceerd warme lucht de ruimte in en straalt geen warmte af. Airco’s hebben (automatisch) bewegende luchtkleppen, zogenaamde swing-mode. Hiermee kan warme lucht op de door u gewenste wijze de ruimte ingestuurd kan worden. Deze luchtstroom kan vervelend zijn als u daar precies zit. Er kan soms ook last zijn van ‘trek’ in huis. U kunt dit oplossen door de stand van de luchtkleppen handmatig in te stellen en iets meer naar boven te richten. Dit kan wel gevolgen hebben voor het verwarmen van de ruimte. Houd er ook rekening mee dat de lucht door verwarmen met een airco droger kan zijn dan verwarmen met radiatoren.

Kosten airco als verwarming

Hoeveel u uiteindelijk betaalt voor de airco hangt af van de keuzes die u maakt bij de aanschaf. Hierbij kunt u denken aan het type, vermogen, aantal units en merk. Het is aan te raden om de meest energiezuinige airco te kopen. Deze is misschien in de aanschaf iets duurder, maar uiteindelijk bespaart u hiermee het meest op de energiekosten.

Airco en zonnepanelen combineren

De airco werkt op elektriciteit. Hoeveel dat precies is, hangt af van een aantal factoren. Maar door het verwarmen met een airco zal uw energieverbruik (iets) stijgen, maar uw gasverbruik daalt. Gelukkig is er een mogelijkheid om het extra stroomverbruik te compenseren, namelijk met zonnepanelen. Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u de extra stroom die de airco verbruikt (deels) zelf opwekken. Hierdoor heeft u minder of geen last van een stijgende energierekening. 

Het huis verwarmen met airco

Wilt u uw huis duurzaam verwarmen? Dan is een airco, oftewel een lucht-lucht warmtepomp, een goede optie. Het werkt namelijk op een milieuvriendelijke manier door warmte aan de lucht te onttrekken. Zo bent u voorbereid op de toekomst en draagt u uw steentje bij aan een energiezuinige wereld. Daarnaast kunt u ook besparen op de energierekening als u kiest voor een energiezuinige installatie, want de nieuwste technologieën zorgen voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing. 

 

Verwarmen met DAIKIN airconditioning

Het verwarmen met een airco, DAIKIN Comfora, A++ met een geluidsdruk tot slechts 19dB(A)

airco verwarmen Haarlem BTU-airconditioning
airco inclusief montage Haarlem BTU-airconditioning
airco storing Haarlem BTU-airconditioning
airco installatie Haarlem BTU-airconditioning

Verwarmen met airconditioning (BTU-airconditioning.nl)

Het Europese land met de meeste warmtepompen is Noorwegen; in 50 procent van de woningen is er een te vinden. Bijzonder is dat dit in de meeste gevallen een lucht/lucht-warmtepomp is. Hoe zit dat en wat kan Nederland leren van Noorwegen?

Nederland telde eind 2021 circa 350.000 woningen met een warmtepomp, en dat zullen er eind dit jaar 450.000 zijn. Daarbij gaat het om één warmtepomp per woning. De groei is fors, maar de totale aantallen blijven nog ver achter bij Noorwegen. In 2020 telde dat land 1,1 miljoen woningen met een of meerdere warmtepompen. Veel meer dus, maar het verschil wordt nog groter als we de aantallen afzetten tegen het aantal woningen. Noorwegen telt 2,1 miljoen woningen, Nederland 7,9 miljoen. Daarmee ligt het percentage woningen dat is voorzien van een warmtepomp in Noorwegen op 52 procent, tegen nog geen 5 procent in Nederland.

Koel wonen; BTU-Airconditioning, 

airco heemstede
Aircomontage

AANBIEDING

DAIKIN airconditioning inclusief standaard montage

Daikin airco aanbieding

AANBIEDING

Haier airconditioning inclusief standaard montage

airconditioning inclusief standaard montage

Airco omkasting Evolar

Evolar airco omkasting nu leverbaar bij BTU-Airconditioning, vanaf € 300,- incl. b.t.w.

airco omkasting

AANBIEDING

DAIKIN aanbieding airco verwarmen en koelen

Verwarmen met Airco

Verwarming met lucht/lucht-warmtepomp: kansen en valkuilen

Een lucht/lucht-warmtepomp voor verwarming van woningen is niet echt ingeburgerd. Misschien is dat wel onterecht, want in technisch opzicht lijkt aircoheating een prima oplossing. Splitsystemen zijn goedkoop, de temperatuur is gemakkelijk per ruimte regelbaar, en vloerverwarming, radiatoren of convectoren zijn overbodig. Wat zijn de kansen en valkuilen?

Iedereen kent de split-airco. In kantoren, winkels en dokterspraktijken zijn er honderdduizenden van geïnstalleerd. En ook in woningen rukt de airco op, niet in de laatste plaats door de steeds warmere zomers. Deze winter reden in woonwijken opvallend veel busjes van koeltechnische bedrijven rond, voor de installatie van een koelunit in een slaap-, werk- of woonkamer.

 

Verwarmingsfunctie van splitsystemen

Eigenlijk is ‘koel-unit’ daarbij geen goede benaming, want vrijwel alle moderne split-airco’s kunnen ook verwarmen. Daarbij draait de ingebouwde vierwegklep de stroomrichting van het koudemiddel om, en wordt de verdamper een condensor – en vice versa. In die verwarmingsmodus hebben we het over een echte lucht/lucht-warmtepomp, meestal met een vermogen van 2 tot 3 kW. Toch wordt de verwarmingsfunctie van splitsystemen maar zelden genoemd. Dat is op zich opmerkelijk, want de warmtepomp in zo’n splitsysteem presteert net zo goed als een lucht/water-warmtepomp. Sterker, waarschijnlijk presteert hij gemiddeld zelfs nog iets beter omdat het ‘tussenmedium’ water ontbreekt. Een lucht/lucht-systeem werkt volgens het principe van directe expansie, en daarmee zijn de hoogste COP’s haalbaar. Behalve in kleinere studentenkamers en studio’s is een lucht/lucht-warmtepomp – oftewel aircoheating – echter geen alledaagse praktijk. Wat zijn de (on)mogelijkheden van een airco-unit als (hoofd)verwarming?

 

Geïsoleerde woning

Een lucht/lucht-warmtepomp is het eenvoudigst toe te passen in een goed geïsoleerde woning. De warmtevraag is hier immers al heel beperkt. Voor een doorsnee rijtjeshuis of hoekwoning met goede isolatie geldt een warmteverlies van zo’n 4 tot 6 kW. Dat betekent dat een verwarmingssysteem bij een buitentemperatuur van -10 °C en windsnelheid van 5 m/s in staat moet zijn om dat vermogen te leveren. Dat is niet veel, en met slechts twee splitunits is het al te realiseren. Een splitsysteem geldt echter als een lokale warmtebron, de binnenunit kan slechts één ruimte verwarmen. Om het hele huis comfortabel te krijgen, is op zijn minst een tweede binnenunit op de bovenverdieping nodig.

 

Nieuwbouw met balansventilatie

In nieuwbouwhuizen met gebalanceerde ventilatie ontstaat met slechts twee binnenunits een egale temperatuur. De WTW-unit zuigt ventilatielucht af in de keuken, douche en bij de boiler, verwarmt met deze afgezogen lucht verse buitenlucht voor, en verdeelt hem over de woonkamer en slaapkamers. Het gevolg is dat in het hele huis vrijwel dezelfde temperatuur heerst. De badkamer kan het best worden voorzien van elektrische vloerverwarming of een elektrische handdoekradiator. Bij renovatie van bestaande woningen is het ontwerp wat lastiger. De warmteverliezen zijn hier vaak groter. Gebalanceerde ventilatie die de warmte verspreidt, is in deze situatie vaak afwezig. Voor een comfortabel huis moet niet alleen de woonkamer een airco-unit krijgen, maar ook alle slaapkamers. Daarbij volstaan overigens wel de kleinste units.

 

Goedkope oplossing

Misschien wel het meest opvallende aan lucht/lucht-verwarming is de lage prijs. Split-airco’s zijn spotgoedkoop. Een unit van een A-merk kost minder dan 500 euro, inclusief BTW. Het verwarmingsvermogen komt dan uit op 3 kW bij de meetcondities 7/35 °C. Reken bij -10 °C op een vermogen van maximaal 2 kW, maar dat is meer dan voldoende voor slaapkamers. De goedkoopste units zijn systemen gevuld met koudemiddel R410A. Een splitsysteem met koudemiddel R32, dat een lagere GWP-waarde heeft (en bij lekkage dus minder bijdraagt aan het broeikaseffect) was tot voor kort duurder, maar sinds deze winter is de prijs hiervan scherp aan het dalen. Een R32-lucht/lucht-warmtepomp van Panasonic is er al vanaf 679 euro, en het R32-systeem van Gree daalde onlangs in prijs naar 599 euro. Natuurlijk komen daar nog de installatiekosten bij.

 

Multisplit met meerdere buitendelen

Een tweede, derde of vierde unit op de bovenverdieping en zolder hoeft bij zulke bedragen geen bottleneck te zijn. Een multisplitsysteem van Daikin met één buiten- en vijf binnendelen en 7 kW verwarmingsvermogen kost in aanschaf minder dan 5.000 euro, inclusief BTW. Voor die prijs is het systeem ook nog gevuld met het R32. Voordeel van een multisplitsysteem is dat verschillende typen binnenunits kunnen worden gecombineerd. De bekende a-merken van lucht/lucht-warmtepompen bieden een ruime keuze aan binnenunits. In de woonkamer is een vloermodel als alternatief voor een cv-radiator wellicht vaak het fraaist, of juist een plafondcassette. Zo’n plafondunit geeft, als hij netjes is weggewerkt, wat meer klasse aan de masterbedroom. In een hobbykamer volstaat vaak een eenvoudige wandunit.

 

Individuele verwarming per ruimte

Het grote voordeel van een splitsysteem is dat individuele verwarming mogelijk is. Elke ruimte is apart te verwarmen (en te koelen), als alle verblijfsruimten althans een binnenunit krijgen. Ongebruikte slaapkamers worden niet of slechts mondjesmaat verwarmd. Veel duurdere binnenunits zijn bovendien voorzien van bewegingsdetectie. Bij langdurige afwezigheid springt de binnenunit in laagstand. Door die gerichte verwarming wordt het energiegebruik verlaagd. Doordat wordt uitgegaan van opwarming van lucht is bovendien sprake van een snel reagerend systeem. Even snel de werkkamer opwarmen is dus geen enkel probleem. De unit zal kortstondig op hoog vermogen zijn warmte afgeven, om bij het bereiken van de gewenste temperatuur terug te regelen naar laagstand. Het ‘doorschieten’ van de temperatuur zoals bij vloerverwarming en radiatoren is vrijwel onmogelijk. Ook dat is energiebesparend.

 

Aantrekkelijk alternatief

Doordat de binnenunit van een aircosysteem de afgifte verzorgt, is een ander afgiftesysteem zoals vloerverwarming of radiatoren/ventilatorconvectoren overbodig. Dat werkt kostenbesparend. Een woning met vier of vijf binnenunits op één buitenunit (multisplit dus) is vaak veel goedkoper dan alleen al de lucht/water-warmtepomp. En daarbij komt ook nog dat het afgiftesysteem komt te vervallen. Onder de streep is het qua investering in veel gevallen een aantrekkelijk alternatief voor de lucht/water- of bodemwarmtepomp.

 

Nadelen van aircoheating

Het concept aircoheating kent echter ook enkele nadelen of aandachtspunten. Ten eerste is de ventilator van de binnenunit hoorbaar. Hoe luidruchtig de binnenunit is, verschilt van merk tot merk. Sommige units zijn behoorlijk stil, maar dat zijn niet de goedkoopste. Daarnaast ontbreekt bij een airco-unit stralingswarmte. Straling geldt als een behaaglijke vorm van warmte en compenseert koude vlakken zoals ramen. Door te kiezen voor drielaags beglazing is er nauwelijks koudeval en wordt de behoefte aan stralingswarmte minder.

 

Kans op tochtklachten

Tocht is een ander aandachtspunt. Bij ventilatie met roosters in ramen is er geen radiator die de koude luchtstroom opvangt, en dan kunnen tochtklachten voorkomen. Daarnaast kan de binnenunit zelf voor tocht zorgen, ondanks de warme luchtstroom. Een paar meter verderop is de temperatuur al flink gedaald en door de relatief grote hoeveelheid lucht kan op zo’n plek tocht worden gevoeld. De binnenunit in een looproute ophangen en niet boven de zithoek kan soelaas bieden. Daikin levert zijn binnenunit Nexura met een vlakke voorkant die stralingswarmte afgeeft om zo koudeval te compenseren, terwijl de unit zelf minder lucht verplaatst. Het geeft ook aan dat fabrikanten van airconditioning de verwarmingsfunctie steeds serieuzer nemen.

 

Ontdooicyclus van buitenunit

En er zijn nog enkele zaken om rekening mee te houden. Elke binnenunit moet een afvoer krijgen om in de zomer het condenswater tijdens het koelen af te voeren. Dat geldt ook voor de buitenunit, waar ’s winters door de ontdooicyclus water uit de verdamper lekt. Dat moet net als bij een lucht/water-warmtepomp vorstvrij worden afgevoerd. Die ontdooicyclus is overigens wel iets om de eindgebruiker duidelijk over te informeren. Als deze cyclus start, draait het systeem om en produceert de binnenunit koude. Dat gebeurt vooral bij een buitentemperatuur rond het vriespunt. Bij lucht/water-warmtepompen wordt de energie voor de ontdooicyclus uit het buffervat of de vloer onttrokken en merk je er weinig van. Bij lucht/lucht-verwarming komt er tijdelijk – tot een paar minuten – koude lucht uit de binnenunit. Dat is uiteraard iets waar duidelijk over moet worden gecommuniceerd met bewoners.

Ten slotte moet bij aircoheating een oplossing worden bedacht voor de productie van tapwater. Dat is geen onoverkomelijk probleem, maar wel iets om mee te nemen bij het ontwerp en in de financiële begroting. Meer over de ‘externe’ mogelijkheden om tapwater te maken,

 

Opstelling van buitenunits

Naast deze nadelen en aandachtspunten brengt een lucht/lucht-systeem nog een extra uitdaging met zich mee: de plaatsing van buitenunits. Weliswaar is de buitenunit van een split-airco tamelijk compact, maar twee of drie van deze units op een rij aan de buitenmuur is bij een strak vormgegeven villa geen fraai gezicht. Het alternatief is een multisplitsysteem waarbij meerdere (meestal maximaal vijf tot negen) binnenunits op één buitenunit zijn aangesloten. Daarbij blijft het voordeel van individuele bediening per ruimte behouden, maar met de éne unit koelen en met de andere verwarmen is bij multisplit onmogelijk. Die mogelijkheid is voorbehouden aan een VRF-systeem, of aan een systeem met allemaal losse splitjes. Uiteindelijk zal er toch maatschappelijke acceptatie moeten komen van het feit dat er buitenunits aan of bij woningen komen, wil de energietransitie naar (gedeeltelijk) all-electric slagen. In vakantielanden rondom de Middellandse zee zijn meerdere buitenunits bij vakantiewoningen en appartementen al gemeengoed. Het aantal mensen dat erover klaagt dat lelijke en lawaaierige buitenunits hun zonvakantie verpest, zijn echter erg schaars.

HAIER Air Conditioning PEARL

 

Voorzien van UVC-sterilisatie en Steri-Clean Technologie; ter bevordering van gezonde lucht!

airco corona

BTU-Airconditioning zonder buitenunit t/m 2,7kW

airco zonder buitenunit
airco zonder buitenunit Heemstede

BTU-Airconditioning, verhuur mobiele airco

Heeft u tijdelijke of met spoed een mobiele airco nodig? Neem contact met ons op en wij leveren snel op locatie.

Koelvermogen; 3400W

Geschikt voor ruimte: 90 - 120m3

huurprijs per week: € 85,-

airco verhuur heemstede haarlem

BTU-Airconditioning, STEK gecertificeerd Installateur 

Op 27 januari 2021 heeft BTU-Airconditioning het STEK-certificaat ontvangen, naast het wettelijk verplichte BRL100, F-gassen certificaat.

STEK gecertificeerde bedrijven staan garant voor;

1. Vakbekwaam personeel,

2. Leveren een bijdrage aan duurzaamheid,

3. Kwaliteit, veiligheid en goed geborgde processen.

 

BTU-Airconditioning voor kwaliteit en vakmanschap